Grenson engleske Goodyear Welted cipele

grenson-england-shoes

Grenson obuća nastala je zahvaljujući samo jednom čoveka – Vilijamu Grinu. Grin je rođen 1835. godine, i sa samo 4 godine ostao bez oca. Ubrzo se sa majkom odselio iz svog rodnog mesta i stacionirao se u Rushden-u, Northamptonshire. Zanat je naučio od svoje majke sa kojom je u kući pravio muške čizme. Potom se odselio i samostalno nastavio posao u sopstvenoj kući sve do 1866. godine.

Godine 1866., Vilijam je prestao praviti cipele i čizme u sopstvenoj kući i umesto toga postao „faktor“. Ovo je u suštini značilo da je krenuo u potragu za materijalima i otpočeo unajmljivanje zanatlija kako bi ispunio porudžbine. Sledeći korak za njega je bio da formalizuje ovaj aranžman i osnovuje kompaniju koja je postala poznata kao “William Green & Son“.

U okviru svoje nove uloge, William se sve više okretao veleprodaji i nije prošlo puno vremena pre nego što njegove cipele i čizme posale poznate po svom kvalitetu, majstorskoj izradi i trajnosti. Novoosnovana kompanija je privukla neke od najboljih majstora zanata u poslu, i Vilijam je već 1874. godine otvorio fabriku pod nazivom „Green’s Yard“.  Ova fabrika je bila jedna od prvih fabrika u svetu koja je koristila Goodyear Welted metodu izrade cipela. “Green & Son“ je ubrzo postao Grenson, moćni brend koji i dalje dominira industrijom obuće.

Vilijam je umro na početku dvadesetog veka, ali je ostavio iza sebe toliko čvrstu osnovu da je kompanija samo nastavila da jača tokom dvadesetog veka. Fabrika u Queen Street-u je dodatno proširena i „Grenson“ brend je registrovan 1913. godine (Grenson je bio jedan od prvih brendova ikada registrovanih u Velikoj Britaniji).

Danas Grenson posluje pod dirigentskom palicom Tim Little-a, koji je od 2010. godine vlasnik i kreativni direktor ove kompanije. Tim Little je veliko ime u industriji obuće, sarađivao je ili dizajnirao za brendove kao što su Tod’s, Dunhill, Joseph at Connolly, Gieves and Hawkes, itd. i ima sopstvenu liniju cipela “Tim Little Shoes“ koje se proizvode u Grenson fabrici.

Grenson ima veoma bogatu bazu klijenata širom sveta, od kojih je dovoljno pomenuti ličnosti kao što su George Clooney, Jack Nicholson, Robbie Williams, Matthew McConaughey, Daniel Craig, Orlando Bloom, Madonna, Tina Turner, i mnoge druge slavne ličnosti u svetu filma, muzike i sporta.

Share This