Churchs English shoes logo

Church’s je je jedan od najpoznatijih svetskih brendova vrhunske obuće. Istorija ovog brenda seže čak do davne 1675. godine kada je u engleskom gradiću Northampton (srcu engleske obućarske industrije još od vremena Olivera Kromvela) rođen Stone Church, majstor obućarskog zanata koji je svoje znanje i veštine dalje preneo na potomke. Zvanično postavljanje temelja brenda se vezuje za 1873. godinu u kojoj je Thomas Church sa svojom porodicom osnovao malu fabriku na adresi 30 Maple Street, Northampton.

Tokom naredne dve decenije, glas o vrhunskoj i izuzetno inovativnoj maloj farbici u Northampton-u se brzo proširio. William Church je u tom periodu po prvi put predstavio koncept “leve“ i “desne“ cipele u čuvenom “prilagodljivom“ modelu koji je bio dostupan u različitim varijacijama širina, materijala i, do tada nečuvenih, polu-brojeva, što je Church-u donelu zlatnu medalju na Velikom Sajmu održanom 1881. godine.

U narednim godinama i decenijama brend je osvajao strana tržišta kao što su američko i kanadsko, pa su već od 1910. godine za američko tržište izrađivani posebni kalupi. Kada je britanski kraljevski par posetio Northhampton 1913. godine, Church je imao tu čast da za princezu izradi par cipela.

Dvadesetih godina prošlog veka Church je započeo maloprodajnu ekspanziju, otvorivši butike u Londonu i Njujorku. Njujorški butik je od 1929. godine do današnjeg dana locirana u Medison aveniji.

Ekspanzija brenda je dalje nastavljena tokom ratnih i posleratnih godina. Prilikom drugog susreta sa kraljevskom porodicom održanom 1965. godine, kraljica Elizabeta je Church-u dodelila prestižnu nagradu Queen’s Award to Industry. Već tada je Church bio na samom vrhu najprestižnijih svetskih brendova obuće.

Godine 1999., uz podršku porodice, Church je kupljen od strane modnog giganta Prada grupe. Ova akvizicija je viđena kao pravi put da se brend Church izdigne na viši nivo. Prada je tokom rukokovođenja kompanijom zadržala rigoroznu englesku posvećenost kvalitetu izrade i istinski engleski identitet brenda, ali je brendu donela i neophodnu svežinu u smislu uvođenja modernijih sezonskih modela, pored tradicionalne ponude. Ova sinergija je doprinela daljoj ekspanziji brenda i otvaranju luksuznih butika u Milanu, Parizu, Rimu, Veneciji, Bolonji, Lidsu, Edinburgu, Hong Kongu i Singapuru, da bi ekspanzija kulminirala 2011. godine otvaranjem butika namenjenom isključivo damama u londonskoj ulici New Bond Street.

Church obuću karakteriše čuveni Goodyear Welted metod izrade. Izrada jednog para Church cipela ovom metodom zahteva 8 nedelja i preko 200 operacija. Church cipele se do dana današnjeg izrađuju tradicionalnim metodama u istoj fabrici u Northemptonu, u Engleskoj.

Share This